Prevodioc

Friday, March 20, 2015

Bore Radić osvojio policijsku stanicu


Nakon napada na kafe "Sebastijan" naredna noc protekla je mirno. Osvanulo je lijepo aprilsko jutro obasjano suncanim zracima. Prošla je duga zima, a željno ocekivano proljece, nije donosilo ništa dobro za građane Vogošce!  Strah od rata, iz dana u dan donosio je nove nevolje. Iako je rat vec zapoceo, radnici koji su još uvjek mogli doci do svojih radnih mijesta, svakodnevno su se javljali na posao . Tako je pocelo i ovo jutro. Nakon što je prošao kordon radnika, praveci uobicajenu jutarnju gužvu, sve se polako smirivalo, a na ulicama se mogao vidjeti poneki slucajni prolaznik, sa cekerom u ruci, tragajuci za svakodnemnim kucnim potrebštinama.
Bližilo se podne i sve je ukazivalo da ce dan proteci mirno. A onda, kao grom iz vedra neba, rafalne pušcane paljbe poceše odjekivati u centru naselja. Zateceni prolaznici zbunjeno i uznemireno, poceše tražiti skrovišta, da bi izbjegli životnu opasnost, od tanadi koja su leteci kroz vazduh fijukala u blizini njihovih glava. Sve se odigralo munjevitom brzinom i nakon par minuta, ponovo je zavladao tajac!
Vogošcom se širila nova vijest, Boro Radic sa svojom "specijalnom jedinicom" napao je i osvojio policijsku stanicu i zgradu opštine Vogošca!


Njegova jedinica nakon što je upala u policijsk stanicu, razriješili dužnosti sve policajce i pustili ih je da idu svojim kucama. Neki od milicajaca, vidjevši šta se dešava, napustili su stanicu milicije. Bježeci kroz Omladinsku ulicu, javljali su građanima Vogošce da je Boro napao i osvojio stanicu milicije i opštinu. Milicajci koji su bježali, bili su muslimanske vjeroispovjesti, napustili su Vogošcu i preko Omladinske ulice i Uglješica, uputili se u muslimansko uporište, selo Ugorsko.
Pošto je opština i policija bila jedan objekat, Borini specijalci ušli  su u opštinu Vogošca, raspustio službenike i  objekat proglasio srpskom opštinom! Ubrzo nakon što su radnici napustili svoje kancelarije, srpska trobojka zaviorila se na jarbolu, ispred opštinske zgrde. Građani svih nacionalnosti su sa nevjericom dolazili pred opštinu, da provjere najnoviju vijest. Mnogi su se zadržavali pred zgradom, kao da su došli na puš-pauzu, stojeci na cesti ispred jarbola, duboko udišuci dim, ispuštajuci ga iz pluca, u nevjerici posmatali su srpsku zastavu kako se viori na vjetru.
Napad na policijsku stanicu, vogošcanima je ukazivao, ko su stvarni pocinioc napadu na kafe "Sebastijan". Nada građana Vogošce, da ce Boro povesti svu raju zajdno, od tog trenutka, za sva vremena se raspala. Boro se opredjelio na stranu SDS-a, za sobom poveo svoje sledbenike, a među njima su se našli neki likovi kojim obicni građani Vogošće nisu mogli vjerovati. Zbog ljudi sa kojima je upao u policijsku stanicu, Boro je izgubio povjerenje kod mnogih građana.
U njegovoj jedinici našao se i Gaga!
Gaga je više od godinu ipo dana u velikom luku zaobilazio Boru Radica, tacnije od 11 septembra '90 godine, kada je veliki miljenik svih vogošcana, Predrag Polovina -Miki ubijen u vogošcanskoj pivnici, a Boro bio ranjen. Od tog dana Gaga se nije pojavljivao na vogošcanskim ulicama. On je bio glavni uzrocnik Mikijevog ubistva i vecina građana Vogošce ga je okrivljivala zbog toga. Nakon što se Boro oporavio od zadobijene rane, poceo je potjeru za Gagom, pokušavajuci na sve moguce nacine da mu se osveti. Pri svakom njihovom susretu Boro je povlacio svoj kolt i otvarao vatru prema Gagi. Borini pokušaji da se osveti bili su ubjedljivi, da je cak u nekoliko navrata u vožnji sa svomim BMW-om, kad je vidio da Gaga ide ulicom, povlačio kolt i kroz otvoren prozor pucao na njega.  Zbog velike opasnosti koja mu je prijetila, a na koju policija Vogošce nikad nije reagovala, kako bi sprjecila Boru u tome, Gaga je iz straha da ne bude ubijen, potpuno prestao da se krece vogošćanskim ulicama.  Hodao je iskljucivo nocu, krecuci se nekim precicama kroz parkove između zgrada, koristeci sve moguce zaklone, kako bi izbjegao i slucajan susret sa Borom.
Njihova svađa pocela je jedne ljetne noći '90-e godine u poznatom sarajevskom lokalu "Papilon", koji se nalazio na Koševskom brdu. Tu noc sjedili su za istim stolom Boro, Gaga, Gipso i njegova supruga, Vera. Gaga se neljudski ponašao prema Gipsi i Veri, provocirajuci ih na samo njemu svojstven nacin. Boro je bio veliki prijatelj sa Gipsom, pa se naljutio na Gagu i reagovao, tako što je Gagu išamarao u sred lokala, nabio ga nogom u guzicu i istjero na polje iz lokala. Gaga je tako bio adekvatno ponižen za ono šta je te noci uradio. Nakon toga, njih dvojica više se nisu  družili, pa je Gaga tražio nacin kako da se osveti Bori. Jedne noci iskoristio je dolazak u Vogošcu Uglješe Aranitovic-Uge, koji je bio njegov šurak. Ugo je te noci bi nadrogiran i Gaga je  to iskoristio kako bi se osvetio Bori. Isprepadaje Ugu da ce ga Boro prebiti, a Ugo onako drogiran nije mogao da osjeti dali je to istina, pa je potegao pištolj i poceo da puca prema Bori. Umjesto Bore, tu noc poginuo je naš zajednicki prijatelj, Miki, a Gaga je preskocio preko mrtvog tijela svog dugogodišnjeg prijatelja i pobjegao sa ubicom u nepoznatom pravcu! 

Nakon Borinog toliko dugog lova i silne pucnjave na Gagu, njih dvojica ponovo su bili zajedno,
Sa Gagom sam se družio duži vremenski period i veoma dobro sam ga poznavao, zbog cega sam, kao i mnogi sugrađani Vogošce,  izgubio povjerenje da bi ta jedinica mogla biti zaštitnica vogošcankog stanovništva!

No comments:

Post a Comment